Mini Gastrik Bypass Ameliyatı

Mini Gastrik Bypass

“Tek ağırlaştırmalı Mide By Pass’ı” olarak da bilinen Mini Gastrik BY Pass (MGBP) ilk olarak 2001 yılında bildirilmiştir. MGBP, laparoskopik teknikle gerçekleştirilen minimal invaziv bir prosedür dür. Bir MGB  prosedürü sırasında, cerrah önce tüp benzeri bir mide kesesini midenin geri kalanından ayırarak “çalışan” midenin boyutunu küçültür. Bu tüp şeklindeki mide kesesi daha sonra bağırsağın üst kısmının 200 cm’ye kadar atlanarak bağırsağa bağlanır (anastomoz edilir). Bu teknik, iki bağlantı (anastomoz) gerektiren geleneksel Roux-en-Y Bypass’tan (RYGB) farklıdır.

Bir MGBP tipik olarak başlangıca göre% 30 ila% 40 vücut ağırlığı kaybı ile sonuçlanır (% 60-80 fazla kilo kaybı). En hızlı kilo kaybı ameliyattan sonraki ilk 6 ayda meydana gelir ve daha sonra 18 aya kadar daha yavaş bir hızda devam eder. Bu kilo kaybı hem kısıtlama (yeni mide poşuna sadece az miktarda yiyecek tutabilir) ile sağlanır. Emilim bozukluğu. Bağırsağın oldukça büyük bir bölümünü atlayarak, kalan bağırsak, malabsorbsiyon yol açan normal besin emilimi için yeterince uzun değildir. Önemli kilo kaybı, dramatik iyileşmeye ve hatta obezite ile ilişkili komorbiditelerin birçoğunun tamamen ortadan kalkmasına neden olabilir. Uzun vadeli veriler, MGBP’li RYGB’ye göre biraz daha yüksek kilo kaybına ve diyabetin daha iyi çözülmesine neden olabileceğini göstermektedir. MGBP ‘deki üstün diyabet remisyon oranı, hem daha fazla kilo kaybına hem de daha uzun baypas uzuvuna bağlanabilir.

MGBP ‘nin birkaç uzun vadeli komplikasyonu vardır. Revizyon ameliyatlarının yarısı şiddetli beslenme yetersizliği, diğer yarısı ise safra reflüsü, ülser ve / veya kilo alımı nedeniyle hastaların% 5’inden azı yenilenme ameliyatı gerektirebilir.

MGBP ‘nin avantajı, RY gastrik bypass ile karşılaştırıldığında görece basitliğidir. Tek anastomoz, daha kısa operasyon süresi ve daha az operatif komplikasyonla sonuçlanır. Uzun vadede MGBP, daha az bağırsak tıkanıklığı problemi ve daha az iç herniasyon riski ile sonuçlanır. Yukarıda belirtildiği gibi, uzun vadede, bir MGBP genellikle bir RYGB’den daha iyi kilo kaybı ve daha yüksek diyabet çözülme oranı sağlar.

MGBP ‘nin dezavantajları MGBP ‘li hastaların, yaşam kalitelerini olumsuz etkileyebilecek bir RY gastrik baypastan daha fazla safra reflü yaşama olasılığını içerir. MGBP ‘nin bir başka dezavantajı, zaman içinde önemli vitamin ve mikro besin eksiklikleri geliştirme olasılığının daha yüksek olmasıdır. MGBP alan hastalar, talimat verildiği gibi düzenli vitamin ve mineral takviyeleri almalı ve ömür boyu, yıllık izleme geçirmelidir. Son olarak MGBP prosedürü ile sürveyans için hariç tutulan mide kalıntılarına erişmek RYGB’den daha zordur. Bu sınırlama, mide kanseri insidansının yüksek olduğu bölgelerde bir sorun olabilir.